Boyacılar Odası için mesleki yeterlilik ve bilgilendirme zorunluluğunun ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdi.
25 Mayıs 2015 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen mesleki yeterlilik ve bilgilendirme (MYB) zorunluluğu ile ilgili bilgilendirme ve istişare toplantı gerçekleştirildi. Bursa Esnaf Ve Sanatkar Odalar Birliği’nde düzenlenen toplantıya Bursa Boyacılar Ve Dekorasyoncular Odası Başkanı Ferhat Daysalı ve BURTİMDER Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt ile birlikte odaya kayıtlı birçok üye katıldı. BTSO MESYEB uzamanı Muhammed Karaman’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda zorunlu hale getirilen MYB’nin A’dan Z’ye tüm yönleri ele alındı.
Eskibozkurt; MYB’nin Türkiye’ye olumlu etkiler getireceğini belirtti. İnşaat sektöründe temel sorunun eğitim olduğuna dikkat çeken Eskibozkurt MYB’nin özelikle Suriyeliler açısından dezavantaj oluşturacağını belirtirken, Türkçe bilmedikleri için girecekleri sınavdan muvaffak olmalarının söz konusu olamayacağını ve şuanda aktif olara birçok şantiyede kaçak olarak Suriyelilerin çalıştığını bundan dolayı geçiş sürecinin oldukça sancılı olacağını belirtti. Denetim elemanlarının da tavrının bu konuda ki ciddiyeti belirleyeceğini sözlerine eklerken yüklü cezaların caydırıcı olacağına dikkat çekti. Tüm çalışanların gerekli eğitim ve belgelendirmelere sahip olması gerektiğini belirtti.
BTSO MESYEB uzmanı Muhammed Kraman;
Belge almak için yeterli belgilendirme kurumu olması ve yeterli miktarda personelin belgelerini almamış olması sebebiyle, işverenlerin çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde zor durumda kalabileceklerine dikkat çekti. İşverenlerin MESYEB gibi yetkilendirilmiş kurumlara personellerini kaydettirmeleri ve kayıt belgelerini almaları ve yine yapılacak bakanlık denetimlerinde belgelendirme kurumlarından aldıkları kayıt belgelerini göstermeleri durumunda denetimden ceza almak yerine sağlanacak bir geçiş dönemi süreci tanınabilmektedir. MYB bulunmayan personel çalıştıran işverenlerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren başlayacak denetimlerde zorluk yaşayacağını belirtti. İşveren belgelendirme yapmadığı her işçi için 500 TL ceza ödeyecek. 2.kez belgelendirme yapmazsa tekrar her işçi için 500 TL daha ödeyecek. Süreç işletmenin kapatılmasına kadar gidecek ifadelerini kullandı.
İş kazalarının %88’i mesleki yetersizlikten meydana geliyor. MYB zorunluluğu nitelikli işgücü temini ile iş kazalarının asgari düzeye inmesi konularında çok önemli bir sıçrama noktası olacağını kaydeden Karaman, yasanın tasarı aşamasında Türkiye’nin Soma’daki maden ve İstanbul Mecidiyeköy’de yaşanan asansör facialarının ardından hazırlandığını vurguladı. Karaman şunları paylaştı, Türkiye’de ki tüm resmi kuruluşlar ve üniversiteler bir araya gelerek yasanın tasarı aşamasında rapor yayınladı. Raporda iş kazalarının yüzde 88’inin çalışanların mesleki yetersizliğinden dolayı gerçekleştiği ortaya çıktı. İş kazalarının yüzde 10’un mesleğin tehlikeli boyutundan kaynaklandığı yüzde 2’lik diliminin de olağanüstü koşullardan dolayı meydana geldiği belirlendi. Ülkemizin kalkınmasının ve sağlıklı, sürdürülebilir gelişmesinin temelini oluşturacak MYB bu olumsuz grafiğin sona ermesi için büyük bir önem arz ediyor. Nitelikli elemanların istihdam edilmesini sağlayacak MYB, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da alt yapı oluşturacak. Sistemdeki temel amaç nicelikten niteliğe geçmektir.